05.07.2019

Izbeljivanje zuba

ŠTA JE IZBELJIVANJE ZUBA?

Izbeljivanje zuba je jedna od najtraženijih intervencija iz oblasti estetske stomatologije.To je potpuno bezopasan proces promene boje zuba hemijskom reakcijom oksidacije. Gledj spoljašnje povrsine zuba pri reakciji sa vodonik ili karbamid peroksidom menja boju za nekoliko nijansi svetliju.


Slika 1. Izbeljivanje zuba gornje vilice u našoj ordinaciji po želji pacijentkinje u samo jednoj seansi

KOJI SU UZROCI PREBOJENOSTI?


Razlikujemo spoljašnje i unutrašnje prebojenosti.
Uzroci spoljašnje prebojenosti su: konzumiranje prebojene hrane i pića ( kafa, vino, koka kola), katran iz cigareta.
Unutrašnje prebojenosti se javljaju unutar gledji i dentina i mogu biti : preeruptivne ( tertraciklinska prebojenost, endemska fluoroza, amelogenesis i dentinogenesis imperfecta...) i posteruptivne: vadjenje živca, trauma...

KOME SE NE PREPORUCUJE IZBELJIVANJE ZUBA?


Kontraindikacije za izbeljivanje su teška sistemska oboljenja (imunokompromitovane osobe, AIDS, nekontrolisani diabetes, parodontalna oboljenja, u trudnoći i u periodu dojenja), kao i prisutna oštećenja gledji.

TEHNIKE IZBELJIVANJA


1. ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE- mi koristimo jedan od najkvalitetnijih materijala američke kompanije ULTRADENT- OPALESCENCE BOOST koji sadrzi 40% vodonik peroksid. S obzirom da se koriste visoke koncentracije izbeljivača, efekat se postiže brzo. Aplikacija ovog preparata se radi isključivo od strane stomatologa ( ne u kozmetičkim salonima), precizno i pod nadzorom stručnog lica.

Slika 2. Nanesen OPALDAM za zaštitu desni i OPALESCENCE BOOST 40% u našoj ordinaciji

Prvo se nanese zaštita na desni ( opaldam) a potom se sredstvo za izbeljivanje nanosi na spoljašnju površinu zuba. Rade se 2-3 aplikacije po 15-20 minuta nakon čega se postiže željeni efekat i Vaši zubi postaju blistavo beli. Dakle, sve se radi u jednoj seansi!
2. KUĆNO tj NOĆNO IZBELJIVANJE- mi koristimo proizvod američke kompanije ULTRADENT koji sadrži 16% vodonik peroksid.


Slika 3. Silikonski trej za kućno tj noćno izbeljivanje zuba

Na osnovu otiska zuba se izrade silikonski trejevi ( modle) u koje se uveče pred spavanje nanosi gel a potom se trejevi stavljaju na zube. Tretman može trajati nekoliko dana, do 3-4 nedelje ili čak i duže zavisno od vrste prebojenosti. Bitno je da se dolazi na kontrole kod stomatologa tokom tretmana.
3. IZBELJIVANJE AVITALNIH ( MRTVIH) ZUBA
Podrazumeva izbeljivanje samo onih zuba koji su promenili boju nakon vađenja živca.


Slika 4. Prikaz avitalnog zuba pre i posle izbeljivanja

a) Izbeljivanje može da se vrši isključivo u ambulantnim uslovima tako što se nakon zaštite desni nanosi gel za izbeljivanje sa spoljašnje i unutrašnje strane zuba. Tretman se ponavlja dok se ne postigne željeni rezultat.
b) Tzv " šetajuća metoda"- u unutrašnjost zuba se postavi izbeljivač koji se potom zatvara privremenom plombom i sredstvo za izbeljivanje tu stoji 7 dana, nakon čega pacijent ponovo dolazi i procedura se ponavlja onoliko puta dok se ne postigne željeni efekat. Ovde treba voditi računa da se zub ne izbeli previše, tako da pacijent treba da se obrati stomatologu čim vidi neke neželjene efekte i pre dogovorenog narednog tretmana.

DA LI POSTOJE NEŽELJENE POJAVE NAKON IZBELJIVANJA?


Nakon izbeljivanja zuba može se pojaviti osetljivost zuba na različite nadražaje ( hladno, slatko, kiselo). U tim slučajevima savjetujemo pacijentu smanjenje učestalosti nošenja silikonskih trejeva ako je u pitanju kućno izbeljivanje, smanjenje koncentracije izbeljivača i korišćenje raznih sredstava za smanjenje osetljivosti zuba ( gelovi i lakovi sa visokokoncentrovanim fluorom ( npr fairesse varnish), medicinske paste za smanjenje osetljivosti zuba ( mi rado preporučujemo TOOTH MOUSSE pastu ili MI PASTA PLUS proizvođača GC) . Naglašavamo da je osetljivost zuba ovog porekla uvek prolaznog karaktera.

KOLIKO TRAJE EFEKAT BELJENJA?


Trajnost rezultata je strogo individualna. Po nekim studijama efekat beljenja uz adekvatnu higijenu je 2-3 godine, a kod pušača, kafopija i vinopija do godinu dana.

KOLIKO ČESTO SE MOGU IZBELJIVATI ZUBI?


Beljenje moze da se ponovi za 6-12 meseci.