02.12.2019

Prva poseta deteta stomatologu

Kada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu?

Roditelji često imaju dilemu kada je pravo vreme da odvedu dete prvi put kod stomatologa i kako da ga pripreme kako bi se izbegla neprijatna iskustva. Dete već u uzrastu od godinu dana treba da dođe na prvi pregled kod stomatologa. Roditelji mogu prvo sami da dođu da zakažu termin za dete, termin treba prilagoditi dnevnom ritualu deteta, kada je naspavano, raspoloženo, kada nije nervozno.

Kakva je atmosfera u toku prve posete?

Veoma je važno da dete nema nikakve tegobe kada dođe prvi put u stomatološku ordinaciju. Prva poseta treba da protekne u opuštenoj atmosferi, da detetu bude zanimljivo. Prva poseta ne traje dugo. Dete se upoznaje sa ordinacijom, osobljem i instrumentima na njemu prilagođen i razumljiv način. U prvoj poseti se objašnjava, kako detetu tako i roditeljima, važnost i tehnika pranja zuba i održavanje oralne higijene. Ukoliko dete sarađuje i lepo prihvata novonastalu situaciju, mogu mu se ukloniti meke naslage sa zubića. Ukoliko postoji potreba da se detetu radi neka intervencija, ukoliko nije urgentna, može da se odloži za narednu posetu. Važno je da detetu prva poseta ostane u lepom sećanju i da rado dođe i naredni put.

Šta raditi ukoliko dete dolazi sa bolom prvi put u ordinaciju?

Ukoliko se desi da dete prvi put u ordinaciju dolazi zbog bola, mora mu se ukazati pomoć. Treba prilagoditi prvu posetu takvoj situaciji da detetu ne bi ostalo u ružnom sećanju, da se ne razvije strah i kasnije izbegavanje poseta stomatologu. Roditelji ne treba pred decom da iznose svoja neprijatna iskustva iz stomatološke ordinacije, da ih plaše lekarima i inekcijama, jer to veoma utiče na decu i razvija im strah. Roditelji treba smireno i polako da objasne detetu gde ide izbog čega, ali ga ne treba lagati i obmanjivati. Ne treba naglašavati da “ne treba da se plaše” i spominjati bol, jer onda stiču utisak da je poseta stomatologu nešto čega ipak treba da se plaše.

Šta je cilj redovnih kontrola?

Cilj je da se deci uvedu zdrave navike, da i roditelji dobiju savete o adekvatnoj oralnoj higijeni i ishrani i da odložimo pojavu prvog karijesa. Dete redovnim kontrolama na par meseci stiče poverenje u svog stomatologa, navikava se na ambijent ordinacije i spremno je za saradnju u slučaju intervencije.