29.08.2018

Zadah iz usta

Neprijatan zadah iz usta (halitosis) je čest problem koji se javlja u ljudskoj populaciji. Može biti neprijatan i za pojedinca i za okolinu.

Šta je uzrok lošeg zadaha?

Jedan od najčešćih uzroka neprijatnog zadaha iz usta je neko od oboljenja potpornog aparata zuba ( parodontopatija, razni oblici gingivitisa) koje je prouzrokovano najpre dentalnim plakom i lošom oralnom higijenom.

Uzrok mogu biti i kariozni zubi ali i neke oralne infekcije ( bakterijske, virusne, gljivične), kao i suva usta.

Pored toga, uzroci zadaha iz usta mogu biti infekcije ždrela, krajnika, sinusa, respiratornog trakta, dijabetes, psihijatrijske bolesti, pušenje, lekovi, hrana...

Kako se može ispitati da li postoji neprijatan zadah?

Pojedinac nekada kasno sazna da ima neprijatan zadah iz usta. U cilju kontrolisanja da li postoji neprijatan zadah, može se uraditi sledeće:

- duboko udahnite i prekrijte usta rukama. Zatim izdahnite i udahnite kroz nos zatvorenih usta kako biste omirisali vlastiti dah. Ako postoji sumnja da loš zadah dolazi iz nosa, to sve možete uraditi izdisanjem kroz nos.

- poližite ruku i ostavite da pljuvačka ispari s kože. Nakon što se koža osušila, pomirišite je. Ako se u Vašoj pljuvački nalaze jedinjenja neugodnog mirisa ( najčešće sumporna jedinjenja), osetit ćete ih na svojoj ruci.

Kako se možete rešiti neprijatnog zadaha iz usta?

Uklanjanjem uzroka uklanja se i simptom.

Neophodno je posetiti stomatologa koji će odrediti da li je zadah porekla iz usne duplje. Ukoliko nije, stomatolog će Vas uputiti na dalja ispitivanja kod doktora odredjenih specijalnosti.

S obzirom da je najčešći uzrok lošeg zadaha iz usta upravo loša higijena i promene u ustima nastale kao posledice toga, neophodno je da se saniraju te infekcije i kariozni zubi, a potom da se dobro i pravilno održava oralna higijena. Korišćenje adekvatne četkice, konca, interdentalne četkice i rastvora za ispiranje usta ( bez alkohola) je neophodno kako bi se eliminisao loš zadah iz usta.